A PEKTINRŐL, ÉS ÉLETTANI HATÁSAIRÓL |
![]() |
A pektin vegyületek fő jellemzőiA pektin vegyületek a növényi sejtek egyik alkotórészeként szabályozzák a szövetek rugalmasságát. Ők biztosítják a növények nedvesség tartalmát. A pektineket vízben oldódó növényi rostként határozzák meg. Általában a növények külső részében találhatók,Magyarországon főleg a az alma héjában.
A pektin fő tulajdonságaiA természetben oldatlan állapotban protopektin formájában fordul elő. Iparilag a pektint az alma préselése után megmaradt anyagból,a citrusfélék (narancs ,grapefruit, mandarin,citrom) héjából,a cukorrépából nyerik ki. Gyártják por és sűrítmény formájában. A pektin pornak nincs szaga, színe attól függően milyen nyersanyagból lettek kinyerve,a világos krémszíntől a világos barnáig változik. Vízben oldódva kolloid oldatot képez. A pektin sűrítmény nem átlátszó,nyúlós folyadék,a nyersanyagra jellemző illattal. A pektinnek két fő tulajdonsága: a komplex képző és a kocsonyásító (zselésítő) tulajdonság,ennek megfelelően különböző területeken használják.
![]() Komplex képző tulajdonságA pektin komplex képző tulajdonsága azon alapul,hogy képes oldhatatlan vegyületeket képezni nehézfémekkelés radionuklidokkal. Ezek a tulajdonságok miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO)
az ökológiailag szennyezett területeken történő felhasználását ajánlja. Optimális dózisa megelőzés szempontjából 4-5 gr napon-ta, radioaktívan szennyezett területeken 15-16gr.
Kocsonyásító (zselésítő) tulajdonságA pektin kocsonyásító tulajdonsága miatt használják a cukrászatban és az alacsony cukortartalmú és alacsony kalóriaértékű gyümölcsízek, gyümölcszselék,dzsemek,lekvárok gyártásánál.
A pektin felhasználási területeia) Az élelmiszeriparban:
b) Gyógyászati alkalmazásai:Ismert ,hogy az emberi szervezet hosszú életre rendezkedett be. A nagy Hippokratész úgy tartotta,hogy az ember 120-150 évig kell,hogy éljen. Majdnem minden betegség szájon keresztül jut el hozzánk,élelmiszerek bevitelével. A szervezetünk abból áll,amit megeszünk,de a betegségek is az által keletkeznek,amit megeszünk. A világon több,mint 100 millió vegyi anyag számlálnak és évente 100 ezer körüli a szintetikusan előállított anyagok száma. Ezekkel az ember egész élete folyamán állandó vagy ideiglenes kapcsolatban áll. Éppen ezért egyre aktuálisabb a funkcionális megnevezésű termékek. A pektineket,mivel oldható élelmi rostnak minősülnek,a ballaszt anyagokhoz sorolják,nélkülözhetetlen komponenseknek javasolják az adekvát táplálkozás elméletben.
A pektinek napi 2-15 gr, száraz pektinre vonatkoztatva, nem von maga után mellékha-tásokat még hosszú távú alkalmazás esetén sem.A pektin anyagok hatással vannak a sejtközi folyamatok kölcsönhatására. Az amerikai Michigani Rákközpont onkológusai megállapították,hogy a rákos sejtek és a pektin szoros komplexust alkotnak. A szakemberek véleménye szerint a galaktóz struktúrák a pektin makromolekulájában összekötik a rákos sejtek felszínén lévő fehérje komplexumokat,melyek felelősek az egészséges sejtekhez történő ?tapadásáért? és ily módon megakadályozzák az áttéteket. Az utóbbi időben a pektin,mint nemtoxikus immunomodulátor gyakran kerül az orvosok figyelmébe. A pektin készítmények hemosztatikus tulajdonságait felhasználják a tüdő,nyelőcső,gyomor és belek vérzése esetén,valamint a fogászatban,illetve nőgyógyászati megbetegedé-seknél. A pektin orvosi felhasználásának egyik legérdekesebb és leghatékonyabb módja - sebészeti gyakorlatban a sebek és égési sérülések kezelésében rejlik.Azok a sebek,melyeket 2%-os pektin oldattal kezeltek nem gyulladnak be és gyorsan gyógyulnak.
A pektintartalmú anyagok detoxikáló hatása feltételéül szolgál azok felhasználására allergiás betegségek gyógyításában,többek közt a gyerekkori vizenyős hajlamra a bőrön. Megállapították,hogy azoknál a gyerekeknél akik 2 héten keresztül napi 3-szor 1 teáskanál 1%-os pektin oldat bevételével 20 perccel étkezés előtt,pozitív hatás volt megfigyelhető: a cukorbetegség mellékhatásaként jelentkező bőrallergia a bélrendszer diszfunkciója csökkent,javult a közérzet és nőtt az étvágy.
A pektinek egyik fontos fiziológiai hatása abban nyilvánul meg,hogy megváltozik a gyomor-, és bélrendszer tartalmának viszkozitása. A pektin élelmiszerrel történő bevitele után lassítja az átmenetet az emésztőrendszeren keresztül. Ez pedig a tápanyagok maximális beépülésével csökkenti az étvágyat.
Erős vízmegkötő tulajdonságuknak köszönhetően a pektinek megnövelik a folyadék mennyiségét a székletben,ami jó hatással van az ember általános közérzetére. Ugyanakkor miután a pektinek átjutottak a vékonybélen,a vastagbélben anaerob baktériumokkal fermentálódnak rövid láncú zsírsavakká és ez megnöveli a széklet méretét és felgyorsítja annak átjutását a vastag bélen. Ezeket a tulajdonságokat a székrekedés és a hasmenés gyógyításában alkalmazzák.
Egy másik gyógyszertani tulajdonsága a bevonó és védő hatása. Mivel a pektinek nagy molekulájú poliszaharidok,képesek gélt alkotni a gyomor és nyálkahártya felszínén,ami megvéd az agreszív tényezők irritáló hatásától.
Klinikai megfigyelések eredményei továbbá alátámasztják azokat a kísérleti eredményeket,amelyek szerint a pektinek képesek csökkenteni a vér koleszterin szintjét. Klinikai megfigyelések rámutattak,hogy a diabéteszben szenvedő betegeknél a pektinek csökkentik a vér glukóz tartalmának növekedési ütemét étkezés után, de ezzel egy időben nem változik a vérplazma inzulin koncentrációja.
Ezen kívül a pektineket felhasználják:
c) A kozmetikában
d) Technológiai célból
Felhasznált irodalom:
Forrás: http://www.pekto.hu/mi-is-az-a-pektin
|